Moxa și 3,000 de ani de istorie vă pot aduce beneficii


Moxa provine din cuvântul japonez mogusa sau mo kusa, insemnând "arderea plantei". Se găsește în multe forme, de la moxa "lână", la moxă presată într-un băț de cărbune. Moxa este întotdeauna preparată din frunzele plantei artemisia vulgaris sau artemisia argyii la noi cunscută sub numele de pelin. După recoltare, frunzele sunt lăsate la uscat timp de 3-5 ani înainte de utilizare.


Moxa este utilizată alături de acupunctură de mai mult de 3 000 de ani făcând, încă de la începuturi, parte din tratamentul de medicina chinezească, cât si din numele acesteia. In traducerea caracterului chinez pentru acupunctură, zhenji "zhen" înseamnă ac și "jiu" înseamnă moxă sau acupunctura- moxibusție.


Atât acupunctura cat si moxa sunt moduri de tratament integrale și complementare: "O boală care nu poate fi tratată prin acupunctură poate fi tratată prin moxibusție", potrivit Lingshu (Piramida miraculoasă sau Pivot spiritual), una din cele două părți ale faimoasei cărți de medicină chinezeasca Clasic Nei Jing Manual de Medicină Internă, cea mai veche carte compilată în jurul anilor 305-204 î.Hr.


Există dovezi ale unei lungi istorii a utilizării pelinului în arhivele civilizației occidentale. Numele său latin, Artemesia Vulgaris asociază planta cu Zeul grec Artemis.


Moxa este folosită pentru întărirea sistemului imunitar, pentru încălzirea corpul și pentru a aduce mai mult qi și fluxul de sânge într-o zonă. Moxa este utilă în special pentru tratamentul durerii. Moxa este adesea citată pentru eficacitatea sa în a întoarce bebelușii in burta mamei atunci când aceștia nu sunt in poziția optimă pentru naștere.


Moxa este utilizată atât direct, cât și indirect, în funcție de efectele intenționate. Ea poate fi utilizată în tandem cu punctele de acupunctură, sporind și maximizând efectele acelora. În acest caz, o minge mică de Moxa este rulată și pusă pe capul unui ac de acupunctură. Este aprinsă și se lasă să ardă timp de aproximativ 20-30 de secunde până când se stinge. Aceasta procedură se repetă pentru un număr prescris de ori.


Acum este o perioadă perfectă a anului pentru tratamentele de stimularea sistemului imunitar și o modalitate de a încerca efectele moxei.


Eca Brady este medic licențiat în medicina chineză BSc Hons (Ac) MBAcC PGDip (CHM), practicând in Harley Street, Londra. Contactați-ne pentru orice întrebări suplimentare, Eca ar fi bucuroasă să vă ajute să personalizați un plan de tratament pentru starea dumneavoastră.


Aceste articole nu intenționează să diagnosticheze, să trateze sau să vindece nici o afecțiune sau boală.

68 views0 comments