Cele cinci emotii primordiale

Updated: Jan 30, 2018
În medicina tradițională chinezească (MTC), emoțiile sunt considerate ca fiind principalele cauze interne ale bolilor. Activitatea emoțională este văzută ca un răspuns normal, intern, fiziologic la stimulii din mediul extern. Dacă însă ești foarte supărat sau iți faci griji o perioadă lungă de timp, acest lucru va avea un impact fizic asupra corpului tău.


Cele cinci organe majore ale corpului uman produc cinci feluri de qi generând bucurie, furie, jale, îngrijorare și frică "așa cum se spune în Suwen (Cartea întrebărilor simple) capitol in Cartea lui Han scrisă in 111 en.


Medicina tradițională chinezească consideră că anumite organe sunt legate de activități emoționale, de exemplu inima este legată de bucurie, ficatul de furie, splina de îngrijorare, plămânii de jale și rinichii de teamă.


Atunci când emoțiile devin atât de puternice încât sunt incontrolabile și copleșesc o persoană, ele pot afecta funcțiile fiziologice ale organelor interne ducând, în cazuri extreme, la deteriorare patologică a acestora și deschizând calea către boală. Intensitatea precum și durata prelungită a unei emoții extreme, poate provoca daune in organism.


În medicina chinezească, excesul stărilor emoționale poate provoca dezechilibre severe, afectând fluxul de sânge, blocând qi-ul și afectând funcțiile vitale ale organelor interne.

Înțelegerea și tratarea impactului acestor emoții este unul din aspectele în care un doctor in Medicina Chinezească poate fi de mare ajutor, mai ales dacă există o șansă de intervenție timpurie.


Cele cinci emoții:


Bucuria


"Când cineva este excesiv de bucuros, spiritul se împrăștie și nu mai poate fi păstrat la locul lui", afirmă Lingshu. În Medicină Chinezească, bucuria se referă la stări de agitație sau supraexcitație, mai degrabă decât la noțiunea pasivă de mulțumire profundă. În acest caz organul cel mai afectat este inima. Puteți recunoaște acest dezechilibru emoțional într-o persoană care va râde, își va arata bucuria, sau va glumi în situații complet nepotrivite. Noi românii, de fel avem un simț al umorului foarte dezvoltat, adesea sec, dar deseori profund. Avem și o zicală foarte cunoscută „faci haz de necaz”. Patologia însă intervine atunci când acest umor este complet nepotrivit, persistând pe o perioadă lungă de timp. O poți recunoaște într-o persoană care, spre exemplu, a pierdut o rudă foarte apropiată, la care a ținut enorm de mult, și care va face glume nepotrivite râzând in hohote, adesea fără un context prealabil. În această situație, în care Jalea ar trebui sa fie emoția predominantă, persoana respectivă, datorită unui dezechilibru existent in organism, își va manifesta sentimentele într-un mod nepotrivit.


Furia


Furia, descrisă de Medicina Chinezească, acoperă întreaga gamă de emoții asociate cu sentimentele de iritabilitate, frustrare, și mânie. „Îi fierbe sângele în vene” descrie un om predispus la mânie. Mânia va afecta astfel ficatul, ceea ce va duce inițial la stagnarea qi-ului hepatic, și apoi la propagarea rapidă a acestei energii către partea superioară a corpului provocând astfel roșeață în obraji, țiuit în urechi (tinitus), dureri de cap, agresivitate, iritabilitate, posibil sângerări ale globul ocular (ochii roșii) sau nazale, senzație puternică de căldură, iar în cazuri extreme hipertensiune, și accidente vasculare. Această patologie poate fi recunoscută adesea într-o persoană care nu își poate controla mânia, și devine adesea furioasă fără un motiv aparent. Este cred important de menționat aici faptul că anumiți factori sociali predispun către această patologie. Alcoolul este clasificat din punctul de vedere al Medicinii Chinezești ca având un efect puternic de încălzire a ficatului amplificând toate aceste manifestări prezentate mai sus, mai ales în persoanele cu o predispoziție patologică în acesta direcție.


Jalea


"Când cineva simte jale intensă, qi-ul este blocat și nu se mișcă" se menționează in SUWEN. Această durere rănește plămânii, care controlează qi-ul prin respirație. Simptomele sunt retenția respirației, adâncirea acesteia și respirația neregulată. Lipsa de respirație trăită în perioadele de durere este comună tuturor. Durerea poate, de asemenea, să rănească organul cuplat cu plămânii, respectiv intestinul gros. Este normal să simțim un puternic sentiment de Jale și să manifestăm aceste simptome, atunci când pierdem pe cineva foarte drag. Dar aceste manifestări pot devenii patologice dacă persistă timp îndelungat fără a fi tratate.


Grijile/o stare intens meditativă


În Medicina Tradițională Chinezească, caracterul meditativ extrem, concentrarea excesivă si grijile continue sunt considerate a fi rezultatul gândirii intense sau a stimulării mentale și intelectuale excesive. Orice activitate care implică mult efort psihic va risca să provoace o lipsă de armonie în organism. Organul cel mai direct expus riscului este splina și perechea acesteia stomacul. Fie că ne facem griji continu și rumegăm mereu gânduri în minte, fără a putea ajunge la o concluzie, fie că suntem într-o situație în care trebuie să asimilăm o vastă cantitate de informații, este posibil în aceste situații să avem probleme digestive.


Frica


Frica este o emoție umană normală și adaptivă. Dar când devine cronică și când cauza percepută a fricii nu poate fi abordată în mod direct, atunci este posibil ca aceasta să dezechilibreze armonia organismului. Organele cele mai expuse acestui risc sunt rinichii.Eca Brady este medic licențiat în Medicina Chinezească BSc Hons (Ac) MBAcC PGDip (CHM), practicând în Harley Street, Londra. Contactați-ne pentru orice întrebări suplimentare. Eca ar fi bucuroasă să vă ajute să personalizați un plan de tratament pentru starea dumneavoastră. Pentru mai multe informații despre Eca click here.


Aceste articole nu intenționează să diagnosticheze, să trateze sau să vindece nici o afecțiune sau boală. Extrase din articolul original din Shennong.

189 views0 comments